Uforglemmelig helg for kreftrammede familier 

Kreftforeningens vinterleker på Sjusjøen var akkurat det vi trengte som familie. Å bare være sammen og ha tid til hverandre, sier Tonje Elshaug (49). 

Kreftforeningens vinterleker på Sjusjøen var akkurat det vi trengte som familie. Å bare være sammen og ha tid til hverandre, sier Tonje Elshaug (49). 

Tekst: Arne Rui
Foto: Privat

I vakkert vinterlandskap og strålende sol deltok Tonje, mannen Emil og deres fire døtre Christina, Malin, Emilie og Marcelia fra Hitra på Kreftsakens vinterleker i mars i fjor. Sammen med andre kreftrammede familier fikk de prøve aktiviteter som slalåm, aking og trugetur for første gang.

–  Spesielt trugeturen ble en overraskelse og endte opp mye latter og moro, minnes Tonje. 

Høydepunktet var likevel hundesledekjøring og ridning.

–  Vi hadde egen slede, og det var helt magisk å kjøre over isen. Og for en mestringsfølelse når vi klarte å styre hundene bare ved litt veiledning fra instruktøren, forteller hun ivrig. 

Mer sammenknyttet

Livet ble bokstavelig snudd på hodet da Tonje fikk brystkreft i 2016. Livet var på topp. Hun reiste verden rundt og hadde mellom 200 reisedøgn i året. Gründerfamilien drev fem bedrifter innen skjønnhet, event og ferieutleie. Tonjes mann hadde jobboppdrag i Spania og de tre yngste døtrene gikk på den norske skolen på Costa Blanca da diagnosen kom.

  Det var veldig tøft, spesielt for den eldste datteren vår som satt hjemme og jobbet i den største familiebedriften med elleve ansatte. Vi andre hadde jo hverandre.

Tonje var på et rehabiliteringsopphold på Montebellosenteret da hun hørte om Kreftsakens vinterleker. Vinterlekene arrangeres for de som har eller har hatt kreft og deres pårørende, og målet er at deltakerne skal få prøve ut ulike aktiviteter som kan gi motivasjon til å være mer aktive i hverdagen.

–    I en hektisk hverdag var det vanskelig å finne tid til å være sammen. Økonomisk hadde vi heller ikke hatt mulighet til å ta oss en slik langhelg på egenhånd. Først ble jeg syk, og så kom koronaen og vi sitter igjen med en bedrift da resten gikk dukken. Så dette var midt i blinken for oss, forklarer gründeren.

Oppholdet på Kreftforeningens vinterleker var første gang hele familien var samlet etter kreftdiagnosen. 

  Under vinterlekene fikk vi snakket ordentlig og satt ord på det vanskelige. Vi gjorde oppgaver sammen, lo og gråt. Vi kom tettere på hverandre, sier hun. 

Fra Hitra til Hollywood, og så til helvete

I dag er Tonje kreftfri, men lever fortsatt med en del senskader. Erfaringene og opplevelsene de siste årene samler hun nå i en bok som hun har gitt tittelen Fra Hitra, til Hollywood og så til helvete. Den skal etter planen være ferdig til jul i år. 

  For oss smalt det da vi var på vårt beste   i en slags Hollywoodtilstand. Det var skikkelig tøft, men man blir sterk av det og finner meningen med livet. Det er mye heling i å skrive bok. Hvis mine erfaringer kan hjelpe noen andre, er det fint. 

Helgen 24.-26. mars kommer de tilbake til Sjusjøen for å igjen være med på Kreftsakens vinterleker. 

  Vi gleder oss til å være ute i naturen og gjøre morsomme aktiviteter sammen hele familien. Jeg håper vi kan få komme til Sjusjøen hvert eneste år med jentene, senke skuldrene og bare være, sier hun.  

Les mer om Kreftsakens vinterleker på kreftforeningen.no

Har du kreft og trenger noen å snakke med? Kontakt Kreftforeningens rådgivningstjeneste på telefon 21 49 49 21


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/visjusjoen/domains/visitsjusjoen.no/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/includes/acf/oxygen-acf-integration.php on line 715

Notice: Undefined variable: post_id in /home/visjusjoen/domains/visitsjusjoen.no/public_html/wp-content/plugins/code-snippets-pro/php/snippet-ops.php(609) : eval()'d code on line 128

© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram