Tett på Odd og Ingebjørg Långt Heimafrå

Lørdag 29. juni kan du oppleve Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratlands suksesskonsert "Långt Heimafrå" på Hygga Fjellkro. Her kan du lese intervjuet med Odd og Ingebjørg fra årets Sjusjøenmagasin.

Det er en grå februardag, men inne i en lun og dunkel foajee på Blå Grotte i Fredrikstad, er det bare hygge og forventninger i luften. Men, det er noe annet også. Noe som lyder trallende og trillende. Joda, lydene fra to lattermilde og Vinje-pratende musikanter dukker opp som vardøger i god tid før de entrer rommet.

De har turnert Norge på kryss og tvers nå, og kveldens Långt Heimafrå-konsert er nr. 97 i en rekke av 99 på 4 måneder. De har mange og lange konsert- og reisedøgn bak seg med andre ord. Journalisten tenkte nok at det var to utslitte flak uten særlig pratelyst som nærmet seg intervjubordet nå, men heldigvis tok hun feil. Disse to kunne absolutt fortsette å by på seg selv, og gjennom hele intervjuet er det meste fra de to levert med humor, glimt i øyet, ironi og sarkasme. Det er tydelig at de har det gøy sammen og at tonen er løs selv overfor en her vågal journalist som vil at du skal «høre» de to slik de snakker imens du leser, og har derfor etter beste evne forsøkt å skrive dialekt. Bær med meg.

Långt Heimafrå er oppfølgeralbumet og -turnéen som har materialisert seg i kjølvannet av Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratlands første album Heimafrå fra 2013. Et givende samarbeid vi vet at det norske folk har tatt varmt til seg. Nordstoga var godt etablert artist lenge før Bratland, men nå ti år senere, er de begge travle og produktive artister som forteller at det var bare så vidt de rakk å lande albumet før den berømte tiårsgrensa var nådd.

 • Det var berre såvidt me rakk det. Eg hadde nesten lyst til utsetje det eit år, men det gjekk ikkje før da hadde det ikkje blitt ti år! Også forresten! Me hadde jo booka heile turneen, sier Odd og Ingeborg ler:
 • Ja, det var det som var hovudproblemet der, ja.

Så de var bare nødt til å kaste seg i gang med turneen, noe de absolutt ikke angrer på. Og grunnen til at vi snakker med disse to nå er at de kommer til Sjusjøen for å friste med tonene og taktene sine til alle som tar turen til Hygga Fjellkro 29.juni.

I følge hjemmesideteksten er Långt Heimafrå «eit overskotsprosjekt». Altså noe som kommer på toppen av alle andre prosjekter og jobber de står i hver for seg. Nå, helt på tampen av en krevende turné, og det at de begge falt rimelig tungt ned i hver sin stol, klarte ikke journalisten å spørre dem med et visst glimt i øyet: 

 • Nå, dere, hvordan står det til med dette overskåtet?

Den berømte «isen» er brutt. De ser på hverandre og må flire litt.  

 • Nja, akkurat no er det ikkje slekt kjempebra, sier Nordstoga gjennom et smil og gjennom enden av en aldrig så liten forkjølelse.
 • Men, eg he faktisk litt meir å by på!, kontrer Bratland.
 • Herlig å høre at du fortsatt har futten i deg da, det er jo siste etappe nå?
 • Ja, siste to konsertar i morgo. Det blir faktisk litt rart, men det er nok litt sunt også no, sier hun og ler. 

Det er nok ikke på grunn av at de er lei hverandre at de tenker det blir fint med en pause nå, for disse to virker som om de har det veldig fint i lag. De har faktisk uttalt det helt frivillig at de er på turné med hverandres største fan.

 • Eg og du funkar veldig bra, sier hun og Nordstoga bryter inn:
 • Det er fantastisk. Me he det utroleg morro og det er sant som det stand. I alle fall før min del, flirer han. 
 • Det er veldig artig å dela konsert med Ingebjørg, før me liksom passar så fint også er det så kjekt når en ikkje synger sjøl å kunne høyra på noko du synes er så flott, påpeker han.
 • Synger du ikke noe særlig selv på denne konserten?
 • Jojojo, eg synger masse eg. Men... 
 • Jo, du synger massevis! Heldigvis! For da kan eg kosa meg! Så, Det er veldig topp å dela litt på det. I alle fall når det er så månge konsertar, sier Bratland.
 • Og, stemmene da? De holder hele veien?
 • Ja, dei held heile vegen!, bekrefter Bratland.

De forteller at de har det fint på tur og at de har riggen og rutinene inne. Det er viktig for dem at de skaper seg gode dager på tur i et mannskap på ni. Men denne gjengen har også en de at en quizzmaster ombord. Og, det er kjekt når de sitter timesvis i transit  og i hverandres selskap. 

 • Så, det er turnebuss og hele pakka, da eller?
 • Jau, det er minibuss med tilhenger og frædagsquizz kvar fredag som eg har ansvar før. I dag kjøyrde me i fire timar og det er då quizzinga skjer, forteller Nordstoga stolt.

Långt Heimafrå-laget består av altså av ni personer: tre musikere i tillegg til de to på scenen og fire i crewet, og de forteller at det er det samme mannskapet som stiller når de igjen pakker riggen og seg selv ut på veien og parkerer både minibussen og tilhengeren på Hygga fjellkro til sommeren.

Ettersom de skal krydre tilværelsen til hytteboere, turister og tilreisende på fjellet her den sommerkvelden, er det fristende å spørre om de selv har hatt fine stunder i området her. 

 • Eg har spela der før...på Pellestova, men du Odd, du har vel sikkert vøre på ski og kosa deg der?, spør Bratland.
 • Eg he ikkje vøre der veldig mykje, men er jo kjent med plassen og har vøre der når eg gjeng Birkebeinerrennet innover der, sier han og det neste spørsmålet henger ikke lenge i luften.
 • Jasså, så du flyr på ski?
 • Jau, men eg har gått det rennet bære ein gong. Og det var nok. Vi Telemarkingar er kanskje født med ski på beina, men ikkje nødvendigvis med startnummer på brystet, sier han så kjekt.

Det kommer masse folk, det vet vi allerede, men det visste ikke Nordstoga og Bratland.

 • Visit Sjusjøen kan allerede melde at det er solgt nesten 500 billetter allerede. Det virker som om publikum sånn sett vet nøyaktig hva de har i vente, men blir det samme konsept som det dere turnerer med nå?
 • Jaaa, me får sjå, sier Brattland. Det blir samme konsept, men ikkje «copy & paste» på set-lista, liksom.
 • Men dei skal absolutt forvente mykje frå dei to platene me he gjeve ut sammen, så det blir bra, påpeker den folkekjære folkemusikeren.
 • Jeg hører også at dere leverer litt humoristiske anekdoter og innslag underveis?
 • Me he ein vanleg konsert. Og mellom stikka snakkar vi med publikum og vi er jo ikkje akkurat sure, sier han smilende som om han alltid har noe på lur.

Journalisten fikk gleden av å overvære konserten samme kveld. Og, de leverer stikk imellom slaga, som lovet. På et tidspunkt står de og snakker om navnevalg på albumene de har sammen. Odd mente at siden det første het Heimafrå, var det veldig passende at det neste skulle hete Långt Heimafrå. Også mente Ingebjørg at de kunne ikke gi seg nå! Hun vil lage album med Odd og bare fortsette og fortsette jo eldre de blir. Om ti år kommer da Långt, Långt heimafrå og så kommer Långt, Långt, långt heimafrå og og Enda lengre enn långt heimafrå. Men, plutselig må Odd påpeke at han på det stadiet er blitt såpass gammel at det siste albumet bare kan hete: Heilt bortreist!

NYHET: Spelloppmaker kommer utpå kvelden!!
Ut fra dypet av Finnskogen trer bandet Spelloppmaker ut, med Solørdialekten som sitt kjennetegn. Solør blir kalt «Norges svar på Tennessee» og er kjent for sin entusiasme over hjemmebrent og bygdeslabberas, som gjør at du vet at det blir bygdefest og godstemning når Spelloppmaker inntar scenen.

Under følger litt informasjon til deg som har billett eller skal kjøpe billett til konserten - del gjerne med de du skal gå sammen med!

Tider for arrangementet:
17:00 - Dørene åpner
18:30 – Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland
20:00 - Pause
20:45 – Spelloppmaker spiller til fest
22:15 - Konsert slutt
22:15 – Afterparty med Trubadurene Audun og Robin fra Nes
01:00 - Hygga stengt


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram