Kunst med natur, kaffe og musikk som drivstoff 

Kaffen venter alltid i termosen. LP-spilleren står på konstant. Arbeidsmetoden er rask og kapasiteten stor. Ideene kommer på løpende bånd og lyrikk blandes jevnt med akryl syv dager i uken. Bli med inn i Thor Arne Moens verden du også.

Kaffen venter alltid i termosen. LP-spilleren står på konstant. Arbeidsmetoden er rask og kapasiteten stor. Ideene kommer på løpende bånd og lyrikk blandes jevnt med akryl syv dager i uken. Bli med inn i Thor Arne Moens verden du også.

VARM VELKOMST PÅ VIDSYN
Et stort smil og et rungende «Hallo!» møter meg der bilen har dratt seg oppover Hafjellet og til Fjellstadveien 8 og Atelier Vidsyn. Her har han hjemmet sitt, atelieret, galleriet og panoramautsikt. Praten går fra første stund. Vi strener over en snømåka sti og over til atelieret. Døren åpnes og duften av maling og kaffe slår inn på de rette stedene i kroppen. Kaffen er servert.

 – Jeg elsker å jobbe her. Her står jeg syv dager i uken og maler. Og! Hører på musikk. Må alltid arbeide til musikk, sier han med oppriktig entusiasme. Før setningen i det hele tatt er ferdig, hopper han opp av stolen. Han tar seg bort til LP-spilleren, lar fingrene løpe over en bunke favoritter pakket i plast før han spinner løs en skive. Tonene fyller rommet og kaffen blir brått varm igjen.

DEN GODE FØLELSEN
Billedkunstner Thor Arne Moen jobber effektivt på Vidsyn. Han står foran to store vinduer som møter hverandre i et hjørne. Panoramautsikten strekker seg fra Fakkelmannen i Øyer via dalførene og over toppene til Jotunheimen i det fjerne. 

Kjernen i hans kunst er fjellene og de gamle setrene. Hvorfor fjell og gamle setergårder, Thor Arne? – Å jo, da finner både øynene og sjelen hvile, sier han og slipper armene langs kroppen og går i hvilemodus. – Godheten fra naturen er så viktig for meg. Jeg vil kjenne på den gode følelsen når jeg maler motivene mine og vil oppfordre deg som beskuer til å bruke sansene.

Fra fjellet maner han frem barndommens gode minner om farens mjølkeruter han ble med på. Nærkontakten med de gamle setrene og de alltid snakkesalige budeiene. Han ser for seg våte, vidstrakte myrer, fulle mjølkespann og lyden av rautende kyr som får høy. – Det gir meg ro og lunhet. Jeg skildrer også bylandskap – vil skildre det enkle, medmenneskeligheten og følelsen av godhet som en overbygning i livet.

DIKT FRA KILDEN
Han vil at kunsten skal bidra til ro, harmoni og undring. Det er nærmest som man kan lukte tjæren fra gamle tømmervegger i solnedgang og kjenne kulden i kinnene mens du står foran et fjell-landskap i blåtimen. – Det er her sjelen kviler, sier han og peker på det varme tablået vi står foran. Brått renner inspirasjonen over'n. Han smetter frem diktboken sin og blar hurtig frem side 57.  Salig og nedtonet får journalisten diktopplesning fra kilden selv.

Ta meg dit. 
Myrulla kiler.
Stien er smal.
Myra duver.
Brunsvidd tømmer.
Ta meg dit.

JOBBER BREDT OG FLERFOLDIG
Det er tydelig at vi har med mer enn en billedkunstner å gjøre. Thor Arne Moen vet å utfolde seg både kreativt og faglig. Med rådgivning- og veiledningstjeneste innen ruspsykiatri, utenforskap og ungdomspsykiatri som sosialpedagog, får han med seg mange inntrykk. Inntrykk som finner sin vei inn i kunsten og inn i ideene og gründerskapet hans. – Jeg elsker å gå og bryte på en tanke, sier han og gestikulerer en brytekamp mellom hendene.

KUNST PÅ SJUSJØEN
Du har kanskje vært innom Sjusjølunga på sommeren? Der har Thor Arne Moen utstilling hver sommer – fjerde året på rad nå. Salgsutstillingene er meget populære. Motivene har smykket både hytte, hotell, skoler, statlige bygg og rom, museer og privatboliger. – Med bilder som kommunikasjonsform, får jeg en dialog med den som skal ha eller den som skal se. Det vil si, han er ikke opptatt av å fortelle historier med mange detaljer. Han vil at du skal finne egne motiver og mening selv. – Det er i møtet med publikum at kunsten blir levende og får sin nye historie. Jeg synes det er så spennende å høre hva folk forteller meg om hva de opplever og ser. Da kommer det frem så mye jeg ikke har forutsetning til å se selv. 

Vil du oppleve kunsten selv? Besøk atelieret på Hafjell eller opplev salgsutstillingene på Naustet 61N på Sjusjølunga i sommer.


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram