Jakter ny topp-plassering i Finnmarksløpet

Lørdag 11.mars starter den store styrkeprøven for Jan Kåre Heiberg og «potebarna» hans. Finnmarksløpet, Europas lengste og tøffeste hundeløp, er like langt som det er prestisjetungt!

Han hadde ikke tenkt til å kjøre Finnmarksløpet i år, Jan Kåre Heiberg. Men, rett før venn og «handler» Joakim Søbye skulle kjøre Femundløpet med Team Heibergs hunder, kjekket han seg med å si: «Hvis du kommer blant topp fem i Femundsløpet, Joakim, så stiller jeg til Finnmarksløpet!». Famøse siste ord, der altså. Rett tilbake til startstreken med «potebarna».

Tekst og foto: Johanne B. Bordevik

Kjørte i konas navn og for kreftsaken

Det begynte så smått med hundekjøring i 2012 da Jan Kåre og søsteren Eirin startet eventselskapet Over skog og Heiberg på Gjøvik. Og, i 2018 startet han sine første konkurranseløp der noen løp var tyngre enn andre. I 2019 kjørte han nemlig til ære for sin syke kone. Dermed hadde han både kreftsaken og 334.500 kr i innsamlede forskningsmidler som passasjer på kjelken. Etter at hun døde i 2019, tok livet en annen vending. – Jeg er veldig opptatt av å fronte og støtte gynekologisk kreftsak og samlet også inn 115.000 kr til da jeg og en kompis kjørte Norge på tvers i 2020. Nå holder jeg foredrag om livet som pårørende og det å mestre å leve videre, sier han og forteller videre at han også har vært engasjert på Montebellosenteret blant annet med å kjøre hundespann med kursdeltagerne der.

Uten sponsorer – intet Finnmarksløp

Som sagt, hadde Heiberg ikke planer om Finnmarksløpet nå. Han hadde nettopp blitt far, var ikke videre motivert og hadde ikke nok oppsparte midler. For det må nemlig en stor sekk med penger til for å gjennomføre det prestisjetunge løpet. Da er det ikke nok at kjæresten hans synes det er stas at han kjører løp og at han nærmest blir dyttet ut døra for å gjøre det!

  • Å drive med hunder, er som å drive med hest. Du blir blakk! Man må ha sponsorer og det er jo veldig vanskelig å skaffe, eller, særlig for meg fordi jeg er så dårlig på det og starter i tillegg altfor seint. I år hadde jeg ikke fått reist uten sponsorer, så de har all ære for at jeg kan stille på startstreken i år igjen, bedyrer han og sier at: –  Til gjengjeld publiserer jeg jevnt med sponsoromtaler på sosiale medier, lager en skikkelig sponsorfest med hundekjøring, mat og drikke og selvfølgelig lover jeg topp-plassering, sier han og smiler stort og bredt.

Som helvetesuka i militæret

For de uinnvidde, er det vanskelig å se for seg hva Finnmarksløpet faktisk innebærer, og vi snakker mer inngående om dette for å sette oss inn i denne «styrkeprøven».

  • Jobben starter jo lenge før selve løpet. Vi må jo ha 4000-4500 km i beina på bikkjene før vi i hele tatt starter. Under selve løpet er det utrolig mye styr underveis med sinnssyke mengder mat, snacks, potesokker og potestell tre dager i strekk med kanskje tre timer samlet søvn på øyet. For helt ærlig, er det ikke få ganger jeg sier til meg selv mot slutten; Aldri mer! Men, det er som militæret og helvetesuka. Du husker heldigvis bare det som er fint. Og, når du kjører inn i Alta og får fullstendig kick. Da bare: Vi ses neste år!, sier han og ler godt.

Folk er helt nydelige!

Det er jo snakk om å være i en boble disse tre intense dagene, og Heiberg snakker om at det går nok litt i svart fordi han glemmer både å sove, spise og drikke underveis .– Men hva gjør du for å holde motet oppe da?

  • Jeg kan i hvert fall ikke stå og se på GPSen. Det er veldig dumt! Da tar løpet lang tid, for å si det sånn. Nei, jeg sier bare; syng med den stemmen du har! Han må flire, ,men kommer på en stor motivasjonsfaktor under hele løpet.
  • Folk langs løypa er helt nydelige! Det er motiverende i seg selv. De må være veldig glade i mennesker i Alta, tror jeg altså.

Og om folk i Alta er glad i mennesker, er det helt åpenbart at Jan Kåre, han er glad i hundene sine. For, når vi snakker om spannet, dukker tårene frem og gjør et aldri så lite fremstøt i øynene hans.

  • Det er bikkjene som er heltene. Det er vi bak som psyker ut når det er 30-40 minus og 30 mil igjen. Ikke dem. Jeg blir så motivert av å se bikkjene vokse i løpet av løpet, sier han og jobber faktisk litt med å ta seg sammen. Det er klart som dagen: Hundekjøring er neimen ikke for hvem som helst.

Tips!

Jan Kåre er aktiv på sosiale medier underveis i løpene sine, men også under forberedelsene.

Følg dem på Facebook for å se direktesendingene med bikkjene og resten av Team Heiberg her

Fakta

Finnmarksløpet er verdens nordligste og Europas lengste og tøffeste trekkhundløp

Det er tre klasser med forskjellig trasélengder: Åpen klasse/FL-1200 (sort trasé), begrenset klasse/FL-600 (gul trasé) og FL-junior (grønn trasé).

Heiberg stiller i FL-1200

Heibergs tidligere plasseringer i Finnmarksløpet: 

2018: 30. plass

2019: 10. plass av 74 deltagere.

2020: 4. plass. Tapte tredjeplassen da han kjørte feil 1 km før mål.


Trasekart av de tre klassene i Finnmarksløpet

© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram