Hytter som "danser" på søyler

Nå starter første byggetrinn av hyttefeltet på Danseråsen i Brumunddal. Ferdig utbygd skal feltet være begrenset til 32 bærekraftige, selvforsynte og kortreiste hytter underlagt en grønn profil og en svoren pakt med skogen og naturen.

Tekst: Johanne B. Bordevik

Nå starter første byggetrinn av hyttefeltet på Danseråsen i Brumunddal. Ferdig utbygd skal feltet være begrenset til 32 bærekraftige, selvforsynte og kortreiste hytter underlagt en grønn profil og en svoren pakt med skogen og naturen. Veldre allmenning er ikke redd for å sette en ny standard i det norske hyttemarkedet. Nå skal de finne det rette hyttefolket som vil leve livet på hytta stikk i strid med dagens hyttetrend.

Veldre allmenning har sine tradisjoner i å produsere tømmer, forvalte og drifte store skogsområder. Blant de fem allmenningene og eiendommen Pihl AS, som Ringsakerfjellet består av, har de faktisk aldri drevet med hytteutbygging eller salg av hyttetomter. Ei har de heller kjent på at de må nettopp det. Her står skogen i høysetet, og hvis hyttefolket først skal få innpass i det verdifulle tre-riket, må de spille på lag med naturen og være villige til å leve mer i takt med naturen.

Noe helt annet

Så, det var der det startet. En idé om bærekraft kom først. Hyttefeltet må rett og slett være motsatt av dagens hyttetrend. Hva betyr det? Vel, hvis ikke hyttefeltet på Danseråsen kunne la seg gjennomføre i en grønn og bærekraftig profil, hadde nemlig allmenningen ikke brydd seg med å bygge hyttene i det hele tatt. Men det gjør de altså nå.
– For oss handlet det ikke om å bygge et hyttefelt kun for å gjøre det. Det finnes mer enn nok hytter i kategorien «høy standard til fjells eller ved vannet». Dette konseptet handler heller ikke bare om at det er hytter i skogen. Hyttene plasseres, bygges og driftes med minimal inngripen i naturen. Avtrykket i både naturen og miljøet skal være så lite vi klarer å få det til selv med relativ høy standard og komfort, forteller Terje Uggen, daglig leder i Veldre.

Hytter på søyler

For du må bli med på den gode grunntanken her – et hyttefelt utenom det vanlige som er mer i pakt med naturen. Og, det var den prisbelønte arkitekten Stein Halvorsen som kunne forløse denne ideen. Danseråsen ligger i et fantastisk skogsområde med panoramautsikt fra Minnesund og Skreifjella i syd, Synnfjellplatået og Gjøvik i vest til Natrudstilen i østre bakkant. Men åskantene her er bratte. Disse høydekurvene skulle utnyttes best mulig og det skal bygges i uten å gå hardt inn med grunnarbeidet. For å ikke forstyrre skogbunnen for mye, plasserte arkitekten derfor hver enkelt hytte på seks påler. Hyttene bygges i to etasjer i lokal gran med trefiberisolasjon. Svevende på pålene, sklir de naturlig inn i tre-terrenget. Ubehandlede vegger blir også med tid, vær og vind en del av fargespekteret som naturlig finnes der. – Grunnflaten er 25 kvadratmeter på alle hyttene, sier Uggen som forteller at første byggetrinn består av 9 hytter som ser salgsstart i påsken. Eiendomsmegler er Nordvikbolig som holder til i det nye Mjøstårnet i Brumunddal.

Skyndet seg sakte

Mest mulig skog og enkelttrær skal beholdes, og ny skog skal få vokse til der trærne finner det for godt å slå nye røtter. På denne måten er ideen å skape en ny standard for bærekraft i hyttemarkedet. De har gått sakte frem i prosjektet for å realisere det. Tre til fire år har gått med til planlegging.

– Vi har ikke skyndet oss. Det har tatt lang tid å la alt modne og å finne de løsningene som passer best inn i konseptet. Vi bruker kortreist gran, lokale leverandører, entreprenører og designere så langt det har vært mulig. Det blir selvforsynt strøm med solceller og borevann via vannposter til hyttene og et vanntårn. Her blir det ikke noe tilkoplet avløps- eller kabelnett – kun et nettverk av stier som fører frem til hyttene fra den felles parkeringsplassen et lite stykke unna.

En ny type hytteeier

Det er en sjanse å ta. Satse på at det finnes hyttefolk som ønsker å ha hytte med de begrensningene som må til for at det skal tilfalle miljøet i positiv forstand.  – Her trengs en bevisst hytteeier. Når det for eksempel er solfattige perioder og begrenset tilgang på strøm, er det også en øvelse i måtehold. Selv om dette er et enkelt og vennlig levesett, har hyttene sofistikerte løsninger og god standard for et komfortabelt opphold.

Og, det finnes tidlige pekepinner på at de har truffet et segment i markedet som virker lokkende. 

– Vi opplever det som en enorm interesse. I februar la vi ut en annonse på Finn.no om at hyttene kommer for salg. Aktiviteten er over all forventning og interessentlistene vokser. Det kan virke som om det er eksklusivt å leve mye enklere, undrer Uggen.

Uterom med muligheter

I tilknytning til hyttene finnes noen markante høyder og topper som er naturlige samlingspunkt. Utbygger vil også tilrettelegge for hyggelige utearealer.  – Vi planlegger å lage bålplasser der hvor utsikten er fantastisk. I området går det også omfattende skiløyper med sløyfer som springer ut fra skistadion ved Veldre Sag. Der er det også lagt opp til terrengsykling i sesongen. På stier og skogsbilveier er det flotte muligheter for både sykling og gåturer i tillegg til store områder for jakt og fiske.

En prøvesmak med Utsiktshytta

I dag står det allerede ferdig en hytte som både fungerer som visnings- og utleiehytte. I Utsiktshytta er de bærekraftige og selvforsynte løsningene både testet og gjennomført. Den sto ferdig sommeren 2020, og bærer preg av den kortreiste grunntanken tvers igjennom: Bygd av Vardåsen bygg i Moelv, Rom for Rom i Brumunddal har designet interiøret, soveromsmøblene er laget av kortreist gran hos det lokale møbelsnekkerfirmaet Design D og møbeltekstilene er fra Gudbrandsdal Ullvarefabrikk på Lillehammer. 

Her kan du prøve deg på hyttelivet i Danseråsen, eller bare nyte noen avkoblede dager høyt over tretoppene med panoramautsikten, balkongen og store skogs- og friluftsområder. For Veldre allmenning, er det Tretopphyttene As som driver utleien. Selv om dette strengt talt ikke er en tretopphytte, svever den høyt der oppe likevel. Det er to soverom med dobbeltseng, stue og kjøkken beregnet primært til fire overnattingsgjester. 


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram