Harby Landhandel 

I over hundre år har familien Harby drevet Landhandel i Næroset – en møteplass for både lokalbefolkning og for reisende. Her lages kanskje landets beste surdeigsbrød, et ekte håndverksbrød med steinmalte, økologiske kornsorter.

I over hundre år har familien Harby drevet Landhandel i Næroset – en møteplass for både lokalbefolkning og for reisende. Her lages kanskje landets beste surdeigsbrød, et ekte håndverksbrød med steinmalte, økologiske kornsorter.

Harby Landhandel er vel verdt et besøk. Kanskje har det aldri vært viktigere med en butikk som også er en hyggelig møteplass for lokale og for folk på farten. I dag består Harby'n i Næroset både av en stor Kiwi butikk med et rikelig utvalg og deres lille delikatessebutikk, samt bakeri i samme lokale. 

  • Helt siden starten har det vært et mål å gi kundene det de trenger – med best mulig opplevelse på kjøpet. Her kan både hytteeiere og lokalbefolkning handle dagligvarer i samme lokaler som de kan kjøpe spesialprodukter og fersk, hjemmelaget bakst, forklarer Kristian Harby, 4. generasjons kjøpmann fra Harbyfamilien 

Samtidig har de tatt vare på tradisjonen med butikken som et sted hvor folk møtes. Utenfor kassaapparatene er det et område hvor piano, peis og sitteplasser skaper god atmosfære og en innbydende møteplass for kundene. 

  • Da vi skulle åpne den nye butikken i 2016 var vi veldig bevisste på at vi skulle være noe mer enn en standard dagligvareforretning. Vi hadde så mye historie som vi ønsket å videreføre. Dermed bygget vi også opp igjen Landhandleriet etter tegninger fra hvordan min oldefar drev, som en liten delikatessebutikk. Her finner du verdens beste plommetomater, italienske spekepølser, noen av verdens beste oster og masse lokal mat. I fjor fikk vi for eksempel ett av kun 12 ostehjul av verdens beste blåmuggost som fant veien fra USA til Norge. 

Landhandleriet er en egen butikk i butikken. Og tilbudet videreutvikles stadig. Et svært populært tilskudd i så måte, er landhandleriets eget bakeri. Ikke minst er surdeigsbrødene populære.

  • Vi lager surdeigsbrødene våre for hånd etter gamle metoder. Dette betyr at vi bruker gamle økologisk dyrkede kornsorter som steinmales, såkalte urkorn. Alle brødene er langtidshevet i minimum 12 - 48 timer slik at vi får fram all næringen som ligger i kornet. Vi bruker kun tre ingredienser; økologisk mel, uraffinert havsalt og vann fra egen brønn. Hele prosessen med å lage surdeigsbrødene tar tre dager, forklarer Kristian.

Bakeprosessen er den samme egyptere brukte for over 3000 år siden. Det tar mye tid, og råvarene er dyre, noe som gir et brød som koster litt mer enn vanlige butikkbrød. Og skal vi tro anmeldelser og kommenter på nett, er brødet noe de har lykkes med:  

FRA GOOGLEANMELDELSER:

  • Her rusler man ut med et rykende fersk surdeigsbrød i ene hånda, nykverna kaffe i andre, og et stort smil om munnen etter en hyggelig samtale med kremmer’n sjøl. Fin start på morran, ferien, eller hverdagen generelt. Anbefales!
  • Beste surdeigsbrødet som finnes

For Kristian er det et klart mål å utvikle bakeriet videre. Selv om det er vanskelig å tjene penger på bakeriet, er det viktig å tilby kundene kvalitetsbrød og en helhet i konseptet på stedet. 

  • Både vår hjemmelagde bakst, ulike delikatesser i landhandleriet og andre produkter som vi selger, er laget med kjærlighet og omtanke, forteller Harby. VI baker i dag i gamle butikken vår ved siden av, men har et mål på sikt om å bygge på et tilhørende bakeri til landhandelen slik at prosessen og ikke minst lukten blir mer tilgjengelig og synlig. 

Lang historie
Å drive butikk har vært livsstilen i fire generasjoner. Oldefaren til Kristian Harby drev Landhandleriet som også fungerte som skysstasjon på vei til fjells, med kafe og mulighet for overnatting. Landhandelen huset alt fra kjente forfattere til lokale helter som kanskje endte opp med en dram eller to for mye på en sen lørdagskveld, ifølge historien. Foreldrene til Kristian har de siste 40- årene drevet dagligvareforretning i nabobygget, hvor Kristian også vokste opp i 2. etasje over butikken. Sammen bestemte de seg for å satse og bygge et helt nytt bygg som ble åpnet for 7 år siden.

Følg gjerne Harby Landhandel på Facebook og Instagram

Harby Landhandel

Åsmarkvegen 761
2364 Næroset
© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram