Ser lyst på framtida etter et krevende år

Den dagen da Norge ble stengt ned hadde Erik Lindstad akkurat fått inn paller med matvarer fra Asko. I tillegg var 600 liter øl tappet og klart på flasker og fat. Noen dager senere måtte han permittere samtlige arbeidstakere, seg selv inkludert. Så ble det helt stille.

Av: Åse Kari Gravråk

- Jeg var forberedt på at nå skjer det noe, det kom ikke som noe sjokk. Det var bare å stenge. Jeg trøstet meg med at jeg var ikke alene om dette her, dette skulle vi klare sammen.

Han driver Låven Bar, Sjusjøen Café og Sjusjøen Servicetjenester. Mars er normalt sett den største og beste måneden i året, så kommer påsken i månedsskifte. I fjor ble det ikke sånn.

De første dagene

- Ferskvarer som vi hadde på kjøl fikk jeg kjørt opp til Kiwi, de ville heldigvis selge det for oss. Mye øl gikk rett i sluket, og på det tidspunktet var det ingen kompensasjon å få. Det ble mye jobb ei lita stund, jeg måtte jo permittere alle ansatte. 29 personer på fulltid og deltid, pluss meg sjøl. Deretter ble det stille og skikkelig stusselig. Ute var det strålende vær, men ikke en sjel å se. Men noe måtte jeg finne på

Erik tok med seg sønnen på 9 år og begynte å måke snø fra taket. De laga snøhuler og sklier, gikk på ski og grilla pølser. Storkoste seg og gjorde det beste ut av situasjonen.

Sammen om dugnaden

- Da vi gikk i lock down tenkte jeg at vi må bare stå sammen og ta dugnaden. Sjusjøen ville på ingen måte bli dårligere stilt enn andre destinasjoner så lenge hytteforbudet gjaldt i hele landet. Da var det selvsagt heller ingen hensikt å legge til rette for å friste hytteturister til å komme hit. Folk flest hadde stor forståelse for det, er det stengt så er det stengt. 

Utfordrende 

Erik Lindstad tapte omsetningen fra 12. mars og ut sesongen. Når feriepengene så skulle ut ville det bli tomt. Men heldigvis ble støtteordningene etablert og det hjalp betraktelig. Etter at det ble åpnet igjen 19. Juni ble det en bedre sommer enn forventet, en norgesferie med mye folk i fjellet. Høsten gikk litt opp og ned, og i vinter har det vært bra med folk  i helger og skoleferier.

- Men  du vet, det er jo ikke akkurat karbonadesmørbrødet som trekker far inn i hus etter en skitur. Han vil gjerne ta seg en øl! Og når alkoholforbudet ble innført etter nyttår stupte omsetningen 90%. 

Restriksjoner og regler

Det har vært utfordrende å forholde seg til restriksjoner og regler som stadig har blitt endret, å holde seg oppdatert på gjeldende regler til enhver tid.

- Helt siden 12. mars i fjor har vi fulgt med hver eneste dag på kommunes nettsider, og hver mandag er det digitale informasjonsmøter for næringslivet. De møtene har vært veldig bra. 

Tiltak og kontroller

Sjusjøen café som ligger i alpinbakken har normalt plass til ca. 200 personer. Det siste året har det  vært redusert til omtrent halvparten, og menyen måtte forenkles for å unngå kø. På Låven og i Cafeen har hovmester blitt satt inn for å ha full kontroll, mens afterski-puben har vært stengt hele året. 

- Vi har stadige skjenkekontroller og besøk fra arbeidstilsynet som sjekker at vi har alt på stell, og det har vi. Vi har tilpasset oss regler og tiltak og gjør så godt vi kan på alle kanter. Jeg har en fantastisk gjeng med flinke folk, og det er slett ingen selvfølge å få tak i flinke folk på fjellet. 

Ser fremover

Erik er optimist og ser fremover. Han er spent på påsken, vet at mai blir stille, men tror at det blir en fin norgesferie med mange turister også denne sommeren.

- Vi vet at de gode tidene kommer tilbake for folka er her, sier Erik Lindstad. 


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram