Puster liv i Sjusjølunga

Ved Sjusjøvannets bredd, rett nedenfor Låven bar og Rustad hotell og fjellstue, midt i hjertet av Sjusjøen sentrum finner man et yndet sted for rekreasjon og aktivitet for store og små. Bading, kanopadling og fisking sommerstid og skøytegåing vinterstid har gjort bukta med navnet Sjusjølunga» til en populær destinasjon.

Tekst og foto: Lille H Byrå

Navnet «Sjusjølunga», fikk den lille bukta i gave i forbindelse med oppgraderingen av området i 2015. Da ble det bygget en bro, satt opp lekestativer og benker, og lagt til rette for grilling og familiekos. I en offisiell åpningsseremoni ble bukta høytidelig døpt av Tone Alterskjær, daglig leder i Visit Sjusjøen.

«Ovenfra ser bukta ut som en lunge - så det var der ideen til navnet kom fra», forklarer Tone. «I tillegg er det jo veldig grønt og frodig her om sommeren, så det blir som en slags grønn lunge her på fjellet. Vi samlet sammen midler til oppgraderingen og flere av de lokale her på Sjusjøen bidro med dugnadstimer for å få alt på plass. Vi er veldig fornøyd med hvordan det ble»

I vannkanten ved lunga ligger Naustet - et bittelite og sjarmerende skjevt hus som har stått ubrukt i lang tid. Naustet har hatt flere funksjoner opp igjennom årene og har blant annet tidligere blitt brukt som låve. Naustet har også i perioder fungert som kiosk, og det var nettopp som kiosk det lille huset skulle få sin renessanse i et år preget av uro og annerledeshet.

For sommeren 2020 ble jo ikke helt som tidligere somre, og med helsemyndighetenes anbefalinger om å holde avstand og møtes utendørs, ble tanken om å kunne tilby fotturistene noe å bite i på Sjusjølunga unnfanget en tidlig vårdag i selveste koronaåret. 

En kort telefonsamtale med en løs idé fra Tone i Visit Sjusjøen til Janne Hemma og Ellen Hagen, som mange kjenner fra Sjusjøen fjell- og aktivitetssenter og Storåsen, ble starten på et nytt eventyr for det lille sjarmerende naustet.

«Vi elsket ideen fra første stund og gikk straks i gang med planleggingen.», sier Ellen og minnes de første tankene de hadde i denne historiens spede begynnelse.

«Planen var å ha åpent under Sommerfestuka for å tilby noe enkelt til de som tok turen rundt Sjusjøvannet»,  sier Janne og ler. Men så balla det på seg kan man si…

«Ja, vi så jo at stedet trengte litt kjærlighet, så et lite malingsstrøk hadde vi vel tid til å slenge på før åpningen», ler Ellen

«Men så var det jo det gulvet da - det var helt skjevt og hellene stakk opp i alle retninger. Vi kunne jo ikke åpne slik. Jeg fikk med meg faren min og sammen fiksa vi hele gulvet - retta det opp og la nye heller der det var behov», sier Janne

«Og hellene ute var jo også så stygge, så de tok vi opp og la på nytt. Gresset rundt fjernet vi og flyttet til et annet sted - kreative løsninger og gjenbruk er viktig for oss», supplerer Ellen

«Også trengte vi jo en disk og en lem foran serveringsluka, så da samlet vi sammen plank og rester fra tidligere byggeprosjekter og satte i gang med snekringa selv», sier Janne.

«Vipps så hadde vi lagt ned så mye arbeid og fått det så fint at det var jo synd at det skulle bli med den ene uka», ler Ellen

Den ene uka ble derfor til flere, og etterhvert ble både åpningstider og menyen utvidet i flere runder. Damene i Naustet har fokus på kos og hygge, og serverer nystekte solstråleboller som sin spesialitet. I tillegg kan man kjøpe pizza, vafler, pølser og mye godt å drikke. Utendørs er det satt opp bålpanner, og man kan gjerne ha med seg egen niste.

«Vi elsker å se at folk koser seg! Det er vår største motivasjon og det vi har fokus på i perioder hvor de gode ideene bobler over. Vi må nok innrømme at mann og barn av og til går for lut og kaldt vann og vi gjerne skulle hatt flere timer i døgnet!», ler Janne hjertelig mens Ellen nikker ivrig og anerkjennende.

For her skorter det hverken på gode ideer eller gjennomføringsevne for å si det sånn. I løpet av tiden Naustet har vært åpent har det blitt arrangert både quizkvelder og kunstutstillinger, og det har blitt satt opp teaterstykker med sjørøvertema for barn med skattejakt og fine premier. Det har vært familierebus og aktivitetsdager med grilling samt fiskekonkurranser og trugeturer. 

«Julebord med deilig julemat levert av Roy på Tyrilitunet hadde vi også stor suksess med før jul», istemmer Ellen.

Janne og Ellen har tilbragt mange lange kvelder i Naustet med forberedelser og planlegging av nye aktiviteter og tilbud til de mange som tar turen innom. Noen ideer har vært av mer spontan art enn andre…

«Før jul fikk vi en fiks idé om at vi ville lage et juletre av drivved. Drivveden hentet vi fra Mjøsa og satte i gang med liv og lyst. Vi snekra og holdt på til langt på natt, men dessverre hadde vi feilberegnet litt», minnes Janne og bryter ut i latter

«Ja, vi gikk vel tom for planker sånn i halv ett tida på natta og måtte rett og slett ta turen ned til Mjøsa for å sanke sammen mer» humrer Ellen. 

«Men treet ble veldig fint da, og får lov å stå til pynt hele året», forsikrer Janne og viser stolt frem vidunderet i hjørnet, som for anledningen er pyntet med ulike varianter av kjærlighet på pinne.

Det er mye som skal på plass når man skal sette i gang et nytt serveringstilbud. Selv under normale omstendigheter kan man fort støte på en og annen utfordring. Godkjenninger skal innhentes, Mattilsynet skal tekkes og daglige kontroller av rutiner rundt hygiene skal innrapporteres, implementeres og følges opp. 

Når man i tillegg må passe på at avstand overholdes, at antall personer innendørs ikke overskrider det som er tillatt og at ansatte plutselig kan utebli på kort varsel dersom de føler seg bittelitt pjusk, kan det fort virke litt uoverkommelig å sette i gang noe nytt. Og når da stedet heller ikke har innlagt vann eller avløp, ja, da kan det hele nesten virke som galskap.

«Huff ja, når man ser på det sånn, grenser det vel nesten til idioti det her», ler Ellen hjertelig. «På et eller annet tidspunkt blir det lagt inn vann her, men så lenge det er byggestopp her på fjellet, må vi gjøre det på gamlemåten. Jeg gleder meg VANNvittig til å kunne sette på ei kran og få både kaldt og varmt vann ut av den - ai, ai det kommer til å bli ren luksus!»,

«Det er klart det er litt ekstra tungvint å ikke ha vann tilgjengelig. Både kaldt og varmt vann må fraktes fra et annet sted, oppvasken blir med hjem etter endt skift og vi serverer det meste på papp for enkelthets skyld», forklarer Janne 

"Men når vi kommer ned hit tidlig en lørdag morgen, får med oss soloppgangen over Sjusjøvannet og kan tilbringe dagen sammen med blide folk som koser seg og takker oss for en fin opplevelse - ja, da er alt verdt det», avslutter Ellen og Janne.


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram