Midt i Mjøsa – midt på vinteren 

Fantastiske storgårder med lang historie, kortreiste og gode matvarer, små designerbutikker, actionfylte opplevelser, eget kaffebrenneri og klær med komplimentsgaranti: Vi tok turen til Nes og Helgøya – Midt i Mjøsa. 

Fantastiske storgårder med lang historie, kortreiste og gode matvarer, små designerbutikker, actionfylte opplevelser, eget kaffebrenneri og klær med komplimentsgaranti: Vi tok turen til Nes og Helgøya – Midt i Mjøsa. 

Midt i Mjøsa er et konsept og et samarbeid alle distriktspolitikere og næringsutviklere drømmer om: Ulike og unike virksomheter som framsnakker hverandre, samarbeider og jobber for at de besøkende skal ha en best mulig opplevelse. For Midt i Mjøsa sin del er det ikke bare en drøm – det er en realitet. Lett tilgjengelig for alle Sjusjøgjester. 

Nes og Helgøya ligger bare en kort omvei fra Brumunddal – fra E6 er det ca 20 minutter å kjøre til brua som bringer deg over til Helgøya. Reiser du fra Sjusjøen er det om lag en times biltur til samme sted.  

Vi tok turen. I januar. De fleste vil nok si at «Midt i Mjøsa» er en typisk sommerdestinasjon. Og det er lett å være enig i det. Sommerstid byr Norges største innsjø på mange muligheter – båtliv, kajakkturer, kanoturer, fisking og bading. Midt i Mjøsa finner man naturligvis disse mulighetene. Sommerstid ser man også bedre hvor den kortreiste maten produseres – rekkene med solbærbusker, epletrærne, de åpne, store jordene med kornproduksjon. Kulturlandskapet er alene verdt besøket. 

Vinteren er selvsagt annerledes. Med is på Mjøsa og det samme kulturlandskapet dekket av vinterens snø. Vannaktiviteter byttes ut med ski, skøyter, akeutstyr og spark. Men fortsatt det vakre landskapet. I vinterlys. Fortsatt med mange steder å besøke, spise, overnatte eller handle.  

Mye informasjon og mye inspirasjon til din neste lokalutflukt til Nes og Helgøya ligger på hjemmesiden til Midt i Mjøsa. Men vi tok turen for å smake, se, lukte og høre selv. Bli med til Midt i Mjøsa – midt på vinteren. 

Overnatting, konferanser, bryllup og andre merkedager 

Midt i Mjøsa byr virkelig på variasjon med tanke på overnattingsmuligheter. Mest kjent er selvsagt de store gårdene. Herskapelige, store og historiske gårder med fantastisk utsikt, store hager, saler til bryllup eller andre arrangement etc. Alle bør unne seg en overnatting eller to i slike historiske omgivelser.  

Selv på de store gårdene er det god variasjon. På Hovelsrud gård kan du for eksempel overnatte i «Sommerfjøset», mens du på Nordre Raknerud kan sove i «Hønehuset». Herregården Hoel er et kjent sted både for bryllup, konferanser og overnatting, Kvarstad, Nerlien og Mølstad er andre gårder som har ulike overnattingstilbud. For ytterligere inspirasjon og oversikt over gårder tilknyttet Midt i Mjøsa går du inn på nettsiden. 

Mer utradisjonelle overnattingsmuligheter er også tilgjengelige. For eksempel tilbyr Helgøya klatrepark overnatting i gapahuk og i svevetelt. Frister det mer med en tradisjonell campinghytte, finner man det på for eksempel TopCamp Feriepark. 

Opplevelsene 

Vår tur startet på Joker på Tingnes. Oi – tenker du kanskje: Har de ikke mer å by på enn at du starter på den ganske så vanlig matbutikk? Men da har du nok glemt at nærbutikken (Joker profilerer seg til og med som «den gode naboen») er et viktig samlingspunkt, informasjonsknutepunkt og en viktig institusjon i enhver bygd. De som driver Jokerbutikken er i tillegg opptatt av å fremme kortreiste produkter og lokalmat.  

Edel Design 

  • Midt i Mjøsa er et typisk eksempel på tiltak som skaper både stolthet og bolyst i distriktene, forteller Edel Urstad i Edel Design.  

Vi som er besøkende kan legge til; det er et eksempel på tiltak som gjør det gøy å besøke et område. Og Edel Design er absolutt på listen over det man bør besøke når man har tatt turen til Nes og Helgøya. På gården Alhaug er fjøset omdannet til galleri, virksomheten har kontor på «kjøringa» og produksjon har mye av tiden foregått på høyloftet. Klærne designes lokalt og sys lokalt – og alt produseres i rene naturmaterialer - tynn, ren helårsull, ren lin, hamp eller silke. 

Som innflytter til bygda har hun sett hvilke kvaliteter og muligheter som ligger i området. Dette var en av årsakene til at hun startet samarbeidet med å få jobba frem opplevelsesveien Midt i Mjøsa. 

  • Midt i Mjøsa starta her i dette huet og ble jobbet frem her i dette galleriet.  Jeg er opptatt av levende lokalsamfunn, og jeg så de fantastiske mulighetene dette området hadde. Ni andre sambygdinger syntes ideen om å sette Nes og Helgøya på kartet en gang for alle var god – og sammen la vi grunnlaget for en hel kultur med samarbeid og nyskaping og der det er lov å satse. 

De ulike virksomhetene har vært flinke til å framsnakke hverandre, og det er gitt mulighet til å vise fram alt vi har å by på. Det er igjen gitt mye positiv oppmerksomhet, som igjen har bygd sterke merkevarer. En av disse merkevarene som har bidratt er så absolutt Edel Design: 

I galleriet på Edel Design får man både en innføring i klesdesign og merkevarebygging, i bygdeutvikling og i samarbeid på tvers av bransjer og industrier. For hva har egentlig jordbruk og bærproduksjon til felles med designerklær?  

Ganske mye, skal det vise seg. Kundene er opptatt av opplevelsen i tillegg til selv produktet. Og ikke minst er folk opptatt av historien bak. Av bærekraft. Av det rene, det unike og det som gjør at du føler deg vel når du bruker et produkt. Enten det dreier seg om mat, klær eller kaffe. 

Er det noen som ikke kjenner til klærne på Edel Design? Vel – det holder vel med et par funfact: Klær fra Edel Design leveres med komplimentsgaranti. Du kan rett og slett komme tilbake og levere klærne dersom du ikke får komplimenter på antrekket.  

En annen funfact: I 2009 fikk Edel Design «kle opp» USAs førstedame, Michelle Obama, i forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris til Barack Obama. Fortsatt kommer kunder innom og spør etter «Obama-jakken». 

Galleriets åpningstider finnes på Edel Designs nettside eller på Facebooksiden. Det kan også avtales åpningstid, og det er en populær plass for venninnekvelder eller lignende besøk. 

Tingnes Kaffe 

Kaffekoppen har en sentral plass i manges liv. Både på arbeidsplassen og hjemme – men kanskje aller mest på hytta. Eller på tur.  

Det å ta seg tid til å nyte litt ekstra – det er en sentral del av det å være på hytta. Tingnes Kaffe byr på noe ekstra når du skal kose deg med kaffe. Spesialkaffe fra utvalgte kaffefarmer som dyrker kaffe fra 1100 meter over havet og oppover. Plukket, foredlet og tørket etter alle kunstens regler. Og brent (i mangel på et bedre ord. Kaffen blir egentlig ikke «brent») i et lite lokale på en gård på Tingnes.  

Kaffen får du kjøpt utvalgte steder Midt i Mjøsa (blant annet på omtalte Joker), men den vil også være tilgjengelig på Sjusjøen ved noen anledninger. For eksempel vil den bli solgt i andre etasje på Graaten (over Kiwi) da Midt i Mjøsa viser seg fram der i starten av påsken (lørdag før palmesøndag og palmesøndag). 

Det vil på sikt bli muligheter for å lære kaffesmaking («cupping») i lokalene til Tingnes Kaffe. Kanskje vil de også komme til Sjusjøen for å presentere kaffe ved anledning. Så følg med. 

Om vi kjøpte med oss kaffe? Selvfølgelig. Direkte fra lokalet. Så ferskbrent at posen ble forseglet mens vi så på. Den skuffet ikke. 

For de actionsøkende: Helgøya Klatrepark 10 år 

Helgøya Klatrepark er Innlandets største klatrepark og består nå av hele 14 løyper, 20 ziplines og alt i alt 160 klatreelementer. Sommeren 2024 er klatreparken 10 år. Her er det spennende aktiviteter for store og små – og parken har i løpet av de første ni årene vokst til å bli en aktivitetspark du kan bruke hele dagen i. Her er det griller til fri bruk, fine naturområder og hyggelige mennesker. 

Så kunne vi skrytt mer av hvordan det er å besøke parken. Kanskje er det like lurt å høre hva andre besøkende sier? Brukerne har gitt sin dom: Basert på over 400 anmeldelser på en skala fra 1 til 5 stjerne har parken et imponerende snitt på 4,8 på Google. De fleste gir toppkarakter – det kan med andre ord neste ikke gjøres bedre.  

Klatreparken er en sommeraktivitet som er åpen både for individuelle gjester og for grupper. Det er for eksempel en perfekt plass for skoleavslutninger, idrettslag på tur, bursdagsfeiring eller feiring av andre merkedager. Opplegg og mat kan tilpasses.  I tillegg tilbyr de ganske originale overnattingsmuligheter, blant annet i svevetelt, i lavvo og i Gapahuken. Det er også mulig å overnatte i Hønsehuset. 

Myrsveen Landhandleri 

Vår rundreise Midt i Mjøsa ble avsluttet på Myrsveen Landhandleri. I denne interiørbutikken finner du en god blanding av nytt og gammelt – med fokus på gjenbruk. Her kan du både finne perfekte gaver og noe som passer på hytta. Butikken preges av innehaverens lidenskap for gjenbruk og oppussing av gamle møbler, ifølge butikkens nettside.  Butikken ligger i et gammelt meieri, og er så absolutt verdt et besøk.  

  • Siden vi driver med oppussing av gamle møbler og har disse i butikken, blir utstillingene her hele tiden forskjellige. Det gjør også at folk blir inspirert og ser nye løsninger. Kanskje har de allerede noe i skapet som kan brukes mer aktivt, forteller innehaver Heidi Merete Myrsveen.  

Hun legger til at en stor del av kundene kommer langveis fra, og blant disse er det mange hytteeiere og andre som er interessert i interiør. Et besøk på Myrsveen Landhandleri passer godt inn på en rundtur Midt i Mjøsa. Svært mange tar i tillegg turen innom på nettsiden og på sosiale medier som Facebook og LinkedIn. Gå inn og søk om Myrsveen Landhandleri for å få et inntrykk. 

Der finnes også oppdaterte åpningstider og ulike tilbud. Normalt har Landhandleriet åpent onsdag til søndag, med unntak av januar hvor det er helgeåpent. 


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram