Med “Livet i fjelli” er ei helt ny uteforestilling fra det helt jordnære til det mest underjordiske i vente i på Rømåssetra i sommer.
Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud
– Jeg har jobbet med manuset i et år, og nå er jeg snart hårlaus, smiler Tor Bergundhaugen, manusforfatter til ei helt ny uteforestilling til fjells på Sjusjøen.
18. Juli er datoen å merke seg. Da blir det urpremiere på den helt ferske historiske forestillinga “Livet i fjelli”, som skal spilles i utendørsamfiet på Rømåssetra med to forestillinger på en kveld. Det er plass til 300 publikummere på hver forestilling.
– Dette er ei forestilling om livet som utspant seg i Ringsakfjellet før i tida, forteller Bergundhaugen og Egil Larsen. Begge vil ha sentrale roller i den nye forestillinga i regi av Brøttum Historielag og Sommerfestuka.
Forstillinga baserer seg på historisk materiale bevart fra flere som livnærte seg og levde livene sine i Ringsakerfjellet for omtrent 100 år siden.
– Hva kan publikum vente seg?
– Dette blir ei reise inn den store kulturskatten vi har av viser og dikt, som tydelig skildrer både kjærligheta til naturen og det som var et tøft hverdagsliv i fjellet. Publikum vil også få en spennende rundtur inn i den rike fantasiverdenen til Thor Solbakken, historie som har vært ganske ukjent til nå, forteller de to skuespillerne.
En kar med rik fantasi
Thor Solbakken (1903 – 1993) var en av elleve unger i storfamilien Solbakken i Mesnalia.
– Solbakk-kara var en flokk hvor stor sett alle var kunstneriske på et vis, enten det dreide seg om å skrive, dikte, male, tegne eller å drive med treskjæring. Det var også veldig mye musikk i familien, så de kunne nesten kalles musikere hele gjengen også, forteller Bergundhaugen.
Thor var av den stillferdige typen som ikke gjorde så mye ut av seg. Men, så er det kanskje sant som det sies: Stille vann har dypest grunn.
– Vi har fått tilgang på hyttebøker fra familien Solbakkens hytte på Navarhaugen. Hytta som var godt gjemt og ikke så lett å finne, var nesten bolig for Thor i fjellet, forteller Bergundhaugen.
Dette har gitt mye å spille på for manusforfatteren, for i disse hyttebøkene er ikke Thor til å overse.
Her krydres hytteboksidene med hans fantasifulle historier illustrert med en svært godt ført tegneblyant. Han skildret ofte det underjordiske livet, en overtro som også opptok flere i fjelli den tida.
Thor beskriver flere møter med selveste huldra, men har også helt egne betraktninger om mer jordnære problemstillinger. Et demonstrasjontog og en apell mot fjellets bøllete moltekartsankere var annet han plukket borti med fantasifulle historier.
For hele familien
– Dette er en forestilling som baserer seg både på fakta og fantasi. Det er også viktig å få frem at dette skal være en familieforestilling som skal passe godt og være spennende både store og små. Dette vil også gjenspeile seg på scena, forteller de to, som har samlet et stort lag med rundt 30 skuespillere i alle aldre, samt musikere.
Huldra har selvsagt fått plass i forstillinga med Anne Persdotter Flugstad i rolla.
Fra små tablåer til ei hel forestilling
Tor skal selv spille Ludvig “Ludden” Olestadengen (1887 –1955) Han var en velkjent kar og bygdeoriginal fra Mesnali som levde i fjellet på “Luddenhytta” og livnære seg med jakt, fiske og hva fjellet hadde å by på. Skuespillerkollega Egil går inn i rollen som Trygve Solbakken (1900 – 1983). Han var en ekte friluftskar som sammen med sin “græpa” og ganske så karslige kone Julie, jobbet som oppsynsmenn.
Dette er ikke roller som er helt nye for de to amatørskuespillerne.
– I flere år har det vært gjennomført historiske vandringer i fjellet under Sommefestuka. Her har vi hatt tablåer langs ruta hvor publikum har fått møte og høre historier fra disse to, forteller Bergundhaugen.
Med opp til 170 deltakere på vandringene skjønte de at de hadde truffet noe som var spennende for folk å høre om.
Et luksusproblem
En idé om at dette kunne blitt noe større med en egen forestilling, har derfor vaket som fisken i fjellvannet ei god stund. Så var Tor den som tok mot til seg og sa det høyt.
– Det er jo litt skummelt å gjøre slikt, for da blir det fort at man får mye ansvar for jobben med det også, ler Bergundhaugen.
Det er rett og slett et luksusproblem å lage ei forstilling om “livet i fjelli” i Ringsaker.
– Det er så mye informasjon å ta av, og så mange historier man kan fortelle at det er vanskelig å velge, er de to kara enige om.
Så får tida vise om dette kan føre til at sommerens nysatsning kan bli en ny tradisjon i årene framover også.