Hva gjør du hvis du er alene på hytta og uhellet er ute under snømåkinga på hyttetaket? Eller om du er alene på tur i fjellet og skader deg skikkelig, eller i verste fall skulle få et illebefiende og miste bevisstheten?
Visit Sjusjøen og SafeApp har nå inngått et samarbeid for å gi fjellfolket på Sjusjøen en ekstra trygghet om slike sistuasjoner skulle oppstå.
Varsler når du ikke kan varsle selv
– Med SafeApp på mobilen har du en ekstra trygghet med deg i lomma, om noe skulle skje og du ikke er i stand til å varsle selv. Det finnes flere veldig gode varslingsapper, men da må du selv være i stand til å foreta en aktiv handling for å tilkalle hjelp, eller at du må ha noen rundt deg når noe skjer, sier Petter Kjærstad i SafeApp.
– Enkelt forklart er SafeApp en sikkerhetsapp utviklet for å reagere når det ikke er bevegelse, når det skulle vært det, sier gründeren som startet arbeidet med appen. Bedriften er lokalisert i Oslo og har fire ansatte.
– SafeApp er ikke en erstatning for andre apper som 113. Det er et godt supplement, som også kan bidra til avlaste 113. Nødkontaktene vil være folk som kjenner deg godt og vil reagere i forhold til dette, sier Kjærstad.
– Men, hva med mobildekning?
– For at appen skal fungere må du ha dekning på telefonen. For de er mye på tur i områder uten dekning kan appen også brukes på satelittelefon, uten at det vil koste alt for mye, forklarer Kjærstad.
Støtte til Brøttum Røde Kors
Med 7000 deltidsinnbyggere til fjells på Sjusjøen skjer det ting. Brøttum Røde Kors har i mange år ivaretatt lokal beredskap ved uforutsette hendelser i fjellet i tillegg til å være et godt sikkerhetsnett ved små- og store arrangementer.
– For alle som velger å kjøpe et årsabonnement av SafeApp går 100 kroner av beløpet tilbake til lokal beredskap i Brøttum Røde Kors, sier Tone Alterskjær i Visit Sjusjøen.
Hun håper mange vil se verdien i en app hun opplever som veldig relevant for alle som oppholder seg i fjellet, enten det dreier seg om fritid eller jobb.
– Jeg tenker at hvis dette samarbeidet kan bidra til å forhindre og gi raskt hjelp ved bare én hendelse her på fjellet hos oss er det vel verdt det, sier hun.
Hvordan fungerer appen? (Forutsetter Premium-app)
- Last ned appen, registrer bruker.
- Invitér og legg til nødkontakter. Lag gjerne en liste på minst ti ulike kontakter.
- Før du drar ut på tur eller gjøremål, kan du velge hvilke nødkontakter som skal få varsling ut fra hvor du er, f. eks på hytta, hjemme eller på ferie.
- Velg hvor lenge telefonen kan være inaktiv før det skal gis varsling. 1-, 10-, og 15 minutter er standard, men du kan velge det du ønsker.
- Husk å ta med telefonen. Sett i gang sporing når du starter aktiviteten – og slå av når du kommer hjem. Du kan også legge inn fast sporing til gitte dager og tidsrom.
- Er telefonen inaktiv kommer varsling først på din telefon, som enn sikkerhet for å unngå falske varslinger. Hvis du ikke responderer, varsles nødkontakt
- Hvis du har mulighet til det, kan du også gi direktevarsling med en gang i appen
- Nødkontakt får varsling med kartinfo og tar kontakt. Vedkommende gjør vurderinger og agerer ut fra hva dere har blitt enige om på forhånd og kunnskapen nødkontakten har om deg.