Det er slik det er Ment

På Fåberg ligger en liten fabrikk der det jobbes for å være «kjerringa mot strømmen» ved at de kun skaper produkter som skal være et motsvar til dagens bruk og kast-tradisjon.

På Fåberg ligger en liten fabrikk der det jobbes for å være «kjerringa mot strømmen» ved at de kun skaper produkter som skal være et motsvar til dagens bruk og kast-tradisjon. Det er Ment for å vare, Ment for å brukes, Ment for å gi videre og Ment for at du skal komme på besøk med hele familien.

Sidsel er både gründer, produktdesigner og daglig leder i Ment som hun startet i 2012 etter å ha gått produktdesign på Oslo Met der hun ble kjent med ulike materialer og det å utvikle ulike former, men hun har vært inspirert av naturlige materialer og former hele yrkeslivet. 

  • Jeg har brukt masse tid på å se og arbeide med botanisk materiale ned til minste detalj og er veldig inspirert av natur – det er helt umulig for meg å unngå. Jeg kjente bransjen godt allerede fra å drive blomsterbutikk og å være opptatt av interiør, gå på messer og slik. Sånn sett visste jeg hva som fantes der ute, men fant ofte ikke det jeg selv hadde lyst på. Da begynte jeg å jobbe med de tingene – og særlig organiske former. Så skjønte jeg etterhvert at grunnen til at de tingene ikke fantes, var fordi det er mye vanskeligere å produsere. Runde glass og kopper lages lett av maskiner, men organiske former må håndlages og det er mye mer krevende, forklarer hun og sier at: 
  • Vi var også en av de første som lagde produkter i gjennomfarget porselen. Også har vi utviklet helt egne fargeoppskrifter som blandes direkte inn i materialet. Det gir en helt annen følelse og muligheter for større variasjon med glasering i ett og samme produkt.  

Spennende med produksjon 

Hemma ble veldig trigget av selve produksjonen under studiene og alt det tekniske synes hun var veldig spennende, men det var liksom veldig «guttete». Også fikk hun mer eller mindre beskjed om at hun nok ikke var så veldig teknisk anlagt. Men, det stoppet henne ikke. 

  • Jeg tenke søren heller! Man må jo kunne gjøre det likevel! Og, i Norge er det ofte en eller to keramikere som jobber alene eller sammen i små miljøer og så har du de to store: Porsgrund og Figgjo. Det er liksom ingenting imellom og jeg hadde lyst til å starte noe som kunne bli en fabrikk og skape en arbeidsplass for flere enn meg selv. 

Motsvar til bruk og kast 

Og, det har de fått til. Hun og søsteren Ingvild gikk i gang i 2012, og de merket veldig fort hvor stort fokus det var på trender og at alt skulle byttes ut hvert halvår. Male om stua, bytte ut tekstilene og tingene du har. Slik kan det ikke være, mente de. 

  • Det er så vanvittig oppfordret til bruk- og kast-mentalitet! Dette ville vi gjøre noe med ved å skape produkter som ikke blir ødelagt fort, har best kvalitet og som har et varig design som ikke er trendbasert med for eksempel sterke farger du fort blir lei. Vi lager heller servicer du kan mikse og blande og ikke lar stå innerst i skapet – noe du vil bruke både til hverdag og fest. Produktene skal se fine ut, ja, men de ha en funksjon! De må faktisk fungere til det de skal. Når vi brenner porselensmassen på så høy temperatur som mulig får det også lengre levetid. Du kan nesten miste det i betonggulvet uten at det blir knust. Vi vil gi porselen en større verdi. Du skal kunne bruke det selv og kanskje gi det videre til neste generasjon. Det at du kan se at alt er håndlagd, er en stor verdi i seg selv, mener hun og forteller videre om at de jobber med verdi på flere måter. 

Kjenner og tar sitt ansvar 

For, det å jobbe med bærekraft i dag er krevende å gjøre troverdig ettersom det pågår mye «grønnvasking». Ment vil også være et motsvar på dette og jobber med bærekraft på ekte og ser nøye på sin rolle i hele verdikjeden. Nå senest i et stort Sintef-prosjekt der hvert eneste lille valg blir gitt betydning. Alt fra strømforbruk, krav til leverandørene, gjenbruk av eget og andres avfall og å samarbeide lokalt om dette i tillegg til å forske på resirkulering. 

  • Vi vil ha kontroll og ansvar for vår egen produksjon, vite hvor alt kommer fra, finne ut eget forbruk og hva vi kan gjøre med det. Vi ser hele tiden på hele Ment og vurderer alle valg. Derfor kjøper vi alltid Norsk selv – fordi hele reisen til hvert enkelt produkte er viktig, påpeker hun. 

Fra ski- til porselensfabrikk 

Fire jobber i produksjonsverkstedet og syv totalt jobber til daglig i lokalene i det som faktisk var verdens eldste treski-fabrikk som i sin tid produserte hoppski. At de ikke er i Oslo eller andre store byer, betyr ikke noe. Folk kommer til dem, likevel, sier hun. 

  • Her er det god plass og masse plass til å vokse. Det sto gamle maskiner her og her har det vært vellykket produksjon i generasjoner allerede – det inspirerte. Skulle vi bare hatt butikksalg, er Fåberg nok litt utenfor allfarvei, men med fabrikken og det store showrommet får vi folk til å komme hit uansett. 

«Popp-opp» og «dukk-opp» 

Ment har nær tilknytning til Ringsakerfjellet og har hatt flere og skal ha flere popp-opps. Nå kan du også oppleve den splitter nye dekketøy-serien de har laget for Pellestova i den nye slakteri-restauranten. I tillegg kan du besøke popp-opp-butikken på Graaten i påsken 25-27. mars. Men, de inviterer også alle hjem til seg for en litt annerledes opplevelse også.  

  • Opplevelsesutvikleren hos oss tar dere imot og gir dere en guidet tur gjennom produksjonslokalene og showrommet i eller utenfor åpningstid – akkurat når det passer dere. Bare ring og book tid! Vi har laget en hage som strekker seg ned mot Lågen og det er mye å ta seg til for hele familien. Fordi vi er et «porselenshus», tenker nok folk at dit tar jeg ikke med ungene, men det går helt fint! Her er det stor plass og vi har aldri opplevd at noe blir knust, sier hun og ønsker alle hjertelig velkommen. 

25.-27. mars fra 11-16 kan du oppleve Ments produkter på Graaten 2. etasje. Klikk her for mer info ...


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram