Flott terreng, fin trase med gode grusveier og god stemning. Et perfekt sykkelritt for nybegynnere, men også et fint ritt for konkurransetrening. Sånn beskrives Sjusjørittet av fjorårsvinneren av kvinneklassen.
Terrengsyklist Hedda Bjørklund er trolig en av dem som bruker området rundt Sjusjøen aller mest i sykkeltrening. Treningsterrenget ligger rett utenfor døren på familiehytta. Da er det også kjekt å ha mulighet til å delta i sykkelritt i løpet av sesongen, og Sjusjørittet passer perfekt både for aktive syklister og for sykkelmosjonister.
Fjorårsvinner i kvinneklassen var Hedda Bjørklund. Vi tok en prat med henne.
- Sjusjørittet er et veldig fint ritt. Det er et ritt med avslappet stemning og lave skuldre, men det er likevel veldig god konkurranse. I og med et at det er fellesstart med både aktive syklister og mosjonister, får jeg testet meg mot gode sykkelryttere, forteller Hedda.
Og selv om det ikke var så mange elitesyklister i kvinneklassen i fjor, var det et bra herrefelt blant eliten. Det var også mange supermosjonister, men dette rittet passer også for de som aldri har syklet et ritt tidligere.
- Sjusjørittet er et fint treningsmål, og her kan alle være med. Det er overkommelig lengde på rittet og traseen er ikke så krevende teknisk. Det går stort sett på fine grusveier, så jeg mener det er et fint førsteritt om noen har lyst til å prøve seg på et sykkelritt i sommer, forklarer Hedda.
Dessuten; det er veldig enkel logistikk for oss som holder til på Sjusjøen. Det er heller ikke så høyt prestasjonspress.
Fin Birkentrening
For dem som planlegger å sykle Birken, birken – særlig for debutanter – er dette en perfekt trening på å ligge i felt og sykle sammen med flere. Deler av traseen er også den samme – fra bunnen av Rosinbakken går det i samme trase som Birkebeinerrittet fram til Sjusjøen – med unntak av en liten avstikker i Rosinbakken.
- Det er også fint å trene på å sykle i felt med flere syklister for de som har planer om å gjennomføre Birkebeinerrittet. Men det er ikke slik at Sjusjørittet bare er for Birkenentusiaster; det er et fint treningsmål og et fint sykkelritt i seg selv, understreker Hedda.
Etter planen står hun også på startstreken på sommerens ritt.
- Vi var en gjeng som startet sammen i fjor, og vi hadde en fin opplevelse. Jeg satser på at det blir like fint i år - med fine premier, hyggelig servering i teltet etter målgang og god stemning blant deltakere, arrangører og publikum, avslutter Hedda.
Om Sjusjørittet
Rittet arrangeres i år lørdag 26. juli, og det er for alle syklister fra 17 år og oppover. Rittet er ca. 56 km langt og går i flott fjellterreng mellom Sjusjøen, Pellestova, Hornsjø og Åstdalen. Rittet går stort sett på grusvei med noe innslag av lette terrengpartier. Det er en variert og spennende løype som passer for alle som liker å sykle. Rittet er åpent for alle og er ment å passe for både aktive syklister og mosjonister.
Det er en egen ungdomsklasse som sykler samme traseen som hovedrittet. Her er det klasser fra 13 til 16 år. I tillegg er det et barneritt for alle barn fra 6-12 år. Disse kjører et forskjellig antall runder i en liten rundløype i terrenget rundt stadion.
Rittet starter fra Sjusjøen langrennsarena, opp over Storåsen og til Elgåsen. Deretter fortsetter det til Mellsjøen og videre mot Ytre Reina. Herfra går det grusveier via Øvre Moksjøen, langs Li-Hornsjøveien før det bærer nedover til Øvre Åstbru. Derfra går det oppover mot Storstillia og Rosinbakken. Her er en liten avstikker før man igjen svinger inn i Birkentraseen litt etter toppen av Rosinbakken. Da gjenstår et kjent parti av Birkebeinerrittet opp mot Elgåsen og Storåsen, før man svinger inn i målområdet på Sjusjøen langrennsarene.
I mål har man da tilbakelagt ca. 56 km og har 1298 høydemeter i fint fjellterreng – og kan klappe seg selv på skuldra over godt gjennomført treningsøkt og mosjonsritt.