Sommerfestuka har blitt en koselig og innholdsrik uke på Sjusjøen. I årets utgave blir det egen Peer Gynt-forestilling i Sjusjøen Fjellkirke. Prest og foredragsholder Per Anders Nordengen har fått med seg Mari Maurstad og Aage Kvalbein, og han gleder seg stort til dette.

Tekst: Anders Lindstad. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB

Skuespiller Mari Maurstad og musiker Åge Kvalbein er så godt kjent at de trenger ingen pre-sentasjon. De har begge et nært forhold til Peer Gynt, og Mari har blant annet spilt i oppsetningen på Peer Gynt-stemnet på Gålå i mange år. Initiativtaker Per Anders Nordengen har også et nært forhold til stykket.

– For meg er Peer Gynt noe av det største som er skrevet av litteratur. Alle kan kjenne seg igjen i Peer Gynt, og jeg bruker ham som terapeut i livet mitt og når jeg skal hjelpe meg selv og andre, forteller Per Anders Nordengen.

Han mener vi har mye å lære av Peer – både av hans gode og mindre gode sider. Ikke minst mener han at Peer Gynt også passer godt i en kirkelig sammenheng.

– Peer Gynt rommer også mye kristelig. Ibsen bruker mange metaforer fra Bibelen. Det kan også tolkes som den fortapte sønn som endelig vender hjem. Hjem til opphavet, hjem til mor, hjem til Solveig. Avslutningen handler om tro, håp og kjærlighet – som kanskje er en av de mest brukte og mest kjente tekstene fra Bibelen. Derfor er det fint å ha en slik forestilling i kirken under sommerfestuken, forklarer Nordengen.

Nordengen understreker at han er ydmyk overfor det faktum at det er mange Ibsenkjennere der ute – og at han ikke nødvendigvis «har rett» i sin beskrivelse eller tolkning av teksten.

– For meg er det ikke så viktig hva Ibsen mente – det viktigste er hva det betyr for meg. Og jeg bruker Peer Gynt i min jobb og i mitt eget liv. Det er mye å lære av å diskutere teksten, mener Nordengen.

HANDLER OM Å BLI SETT
Ikke minst mener han at stykket er relevant den dag i dag. Det er mye som handler om å bli sett i dagens samfunn. Det er lett å peke på alt som skjer i sosiale medier, om behovet for å bli sett og få bekreftelse på at man blir sett – gjerne gjennom enkle handlinger som likes eller kommentarer. Behovet for å bli sett er ikke noe nytt, men vi har fått nye verktøy for å bli sett.

– Vi har alle litt av Peer Gynt i oss. Han treffer noe i alle, og jeg bruker ham for å forstå meg selv og for å få andre til å forstå seg selv. Det å forstå seg selv, og ikke minst å være seg selv, er sentralt i teksten om Peer.

Dette behovet for å bli sett er allment, og det er lett å kjenne igjen i eget liv og i dagens samfunn. Vi snakker ofte om et behov for fasade. Peer Gynt handler om hvem er jeg? Hva vil det si å være menneske – med både gleder og problemer? Peer ødela livet med å være seg selv nok – det var nok å tenke på seg selv.

– Budskapet er at man må være seg selv – ikke være seg selv nok. Å være seg selv handler om å være ekte. Peer var en fantastisk person – og alle har fantastiske sider. Men Peer hadde samtidig sine negative sider. Han gikk utenom. Han reiste fra problemer. Når alvoret kom, rømte han fra problemene, sier Nordengen.

Sommerfestuka har i flere år hatt en fin kombinasjon av ulike kulturinnslag og diverse aktiviteter ute på Sjusjøen. Peer Gynt-forestillingen med Mari Maurstad og Aage Kvalbein gjennomføres for første gang i årets sommerfestuke.


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram