Aktiviteter på is

Med is på vannene har vi nye flater for vinteraktiviteter. Ski, skøyter, hockey, kiting, pilking og vandring/trugeturer er blant mange ting vi kan bruke isen til. Uansett hva man gjør på isen, er det viktig å ta noen forholdsregler. Isbading passer sjelden med ski eller skøyter på beina

Du kan finne ut om isen er trygg på flere måter. NVE (Norges Vassdrags- og energidirektorat) sier at minimum 10 cm stålis er en god regel for å si at isen er farbar. Da er det en mulighet å ta med et isbor og noe å måle med, og sjekke selv. Et alternativ er å gå inn på nettsiden www.iskart.no. Dette er en kartside der man kan zoome seg inn på sitt område og det vannet man tenker på.  Her kan innloggede brukere registrere istykkelser slik at dette kan hentes fram fra kartet.  Kroksjøen og Sjusjøen er blant vannene som har registreringer på denne nettsiden. 

Det er i tillegg en egen app som heter «RegObs» som man kan laste ned.  Her ser man de samme kartene som iskart.no, og her kan man selv registrere seg for å legge inn informasjon. 

Det er uansett viktig å være oppmerksom på spesielle forhold ved hvert enkelt vann. Rennende vann og strøm fører oftest til dårligere is. Grunner eller odder som gir spesielle strømforhold i vannet kan påvirke istykkelsen. Vær forsiktig der elver og bekker renner ut av eller inn i et vann. Is over elver og bekker skal man også være forsiktig med. Ofte er det bare snøbruer uten sterk is under.  

Det er mange andre forhold som også spiller inn på isens kvalitet. Dersom det legger seg mye snø på isen uten at det har vært kuldeperioder, kan det føre til svakere is. Vær og vind har naturlig nok stor innvirkning på isen, og dermed er det vanskelig å gi noen absolutte svar på når isen er trygg og ikke. Det er også store lokale variasjoner – selv på vann som ligger i nærheten av hverandre. 

Husk ispigger – og øv på å bruke dem 

Dersom du beveger deg på isen, er det viktig å ha ispigger tilgjengelig. Tilgjengelig betyr her å ha de rundt halsen – alle som har gått gjennom isen vet at det ikke er tid til å lete etter noe i sekken. Ispigger leveres oftest med en holder og en snor som gjør at de lett kan henges rundt halsen. Vanligvis er det også en fløyte slik at du kan tilkalle hjelp og få oppmerksomhet dersom ulykken er ute. 

Ispigger er billig sikkerhetsutstyr på is. Om du i tillegg har anledning til å øve på å bruke dem i kontrollerte omgivelser, så er det en fordel. Dersom du er forberedt, har øvd og har riktig utstyr, er sannsynligheten for å få panikk mye lavere. Å holde hodet kaldt er kanskje et dårlig uttrykk her, men det er et faktum at det hjelper om uhellet skulle være ute.  

Det anbefales også å gå flere sammen slik at man kan hjelpe hverandre om uhellet er ute. En kasteline er et godt hjelpemiddel i så måte. Med en kasteline kan du bidra til å redde andre uten selv å gå gjennom isen. Det er i mange tilfeller lettere å bli dratt opp enn selv å dra seg opp ved hjelp av ispigger.  

Vi anbefaler å gå inn på NVE sine nettsider for å få generelle råd om ferdsel på is. Søk gjerne på Isskolen for opplæring i de viktigeste faktorene. Nettsiden  www.varsom.no har også nyttige oppdateringer og tips knyttet til ferdsel på is.  

© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram