Johanne Høsflot Klæbo og Ragnhild Haga bidro som mentorer på årets internasjonale langrennscamp for juniorer på Sjusjøen.

Kommende skistjerner trener på Sjusjøen

Det er ikke uvanlig å høre ulike språk på Sjusjøen. Verdens beste skiløpere trener gjerne her. I midten av august var også Morgendagens helter fra 20 nasjoner samlet hos oss – med OL-vinnere som Høsflot Klæbo, Haga og Uhrenholdt Jacobsen som Equinormentorer og inspiratorer.

Anledningen var Norges Skiforbunds årlige internasjonale skicamp som i år samlet 184 utøvere og trenere fra 20 nasjoner. Målet er å drive kompetansedeling og gjennom dette sikre at flere nasjoner kan hevde seg i langrennssporet. På lang sikt er dette et grep for å beholde og øke interessen for langrenn internasjonalt. Gode løpere fra forskjellige land er viktig for å nå dette målet.

For oss som kjenner området er det naturligvis ikke noen overraskelse at Skiforbundet velger Sjusjøen som base for en slik treningsleir. Her ligger det meste til rette for å få en vellykket samling.  I tillegg er det enkelt tilgjengelig for internasjonale tilreisende.

«I tillegg til gode treningsmuligheter har Sjusjøen den fordelen at det er enkel logistikk transportmessig. Det er kort reisevei til Gardermoen med tog, og med 20 nasjoner representert er det en viktig faktor. I tillegg betyr det naturligvis mye å ha egne rulleskitraseer på Natrudstilen. Stier, myrer og andre naturlige treningsfasiliteter er også viktig, og totalt sett er Sjusjøen veldig godt egnet for en slik samling», forteller Brit Baldishol, utviklingssjef i Norges Skiforbund. 

OL-vinnere som mentorer

Samlingen skal både inspirere og gi økt kompetanse hos trenere og utøvere. I tillegg til å trene sammen med utøvere på samme alder fra forskjellige nasjoner, er det inspirasjonsforedrag og mulighet for å treffe etablerte stjerner. Gjennom et samarbeid med Equinor bidro Ragnhild Haga, og Johannes Høsflot Klæbo som mentorer, mens Astrid U. Jacobsen var der for å delte sin kompetanse som inspirator. Johannes var selv med på tilsvarende samling for noen år siden, og for yngre løpere er det naturligvis interessant å høre hva de etablerte har gjort for å komme dit de er i dag.

«Erfaringsdeling er sentralt i denne sammenhengen. Da er det naturligvis veldig fint å høre hva de etablerte løperne har gjort for å lykkes. Det handler selvsagt mye om trening, men det er også viktig med tips og råd til livet som toppidrettsutøver. For eksempel holdt Astrid Uhrenholdt Jacobsen foredrag om det å kombinere toppidrett med utdanning. Det er viktig at unge utøvere får innspill fra og mulighet til å diskutere slike spørsmål med etablerte og erfarne toppidrettsutøvere», sier Baldishol.

Så gjenstår det å se om noen av de 184 deltakerne på årets langrennscamp blir den nye Ragnhild Haga eller den nye Johannes Høsflot Klæbo. Og i så fall; hvilket land kommer vedkommende fra?

Uansett har de fått verdifulle råd, inspirasjon og en god dose trening i fine omgivelser på Sjusjøen.

Vi ønsker alle velkommen tilbake!

Tekst: Anders Lindstad

Sjekk ut mulighetene for overnatting under din treningssamling.

Norges Skiforbund booket sitt opphold hos Sjusjøen Hytteutleie.

X