Luddenhytta

Luddenhytta, en historisk turistattraksjon på Sjusjøen

Han var nære på å stryke med flere ganger av frost og sult, men det stoppet ikke Ludden – eller Ludvik Olestadengen som var hans opprinnelig navn – i å leve et liv i villmarka. Nå har det gått mer enn seksti år siden han døde, men når du kommer inn i hytta hans på Kuåsen får du inntrykk av at han nettopp har gått ut døra.

Fortsatt henger jakka og skjorta hans ved inngangen, og tøflene står under et lite turkisfarget slitt hjørneskap. Deler av vegger og tak ”prydes” av bruksgjenstander. Hytta som faren hans satte opp i 1870-årene var hjemmet til Ludden i 40 år.

På innsida av hyttedøra henger det et bilde av Ludden og en kort oppsummering av livet hans. Her står det skrevet at helt fra han var liten gutt var han med faren sin på jakt og fiske i fjellet. Det skulle bli livet og levebrødet for Ringsakers siste veidemann. Ludden var sterk som en bjørn og kunne bære tunge lass på ryggen i timevis. Han fraktet kilovis med vilt, fisk og bær inne fra fjellet og ned til Lillehammer. Der solgte han fangsten så han kunne kjøpe mat og andre ting som trengtes til livet på fjellet. Og etter hvert som turisttrafikken på Sjusjøen vokste, tok han også på seg å dra bagasjen for hyttefolket på skikjelke.

Inne i hytta er det lett å se spor av et levd liv og tidens tann. Parafinlampa er knust, steikepanna er rusten, kokekarene som står på den vedfyrte ovnen som ga varme på iskalde vinternetter er bulkete og møkkete. Flere musefeller langs veggene vitner om besøk som Ludden helt sikkert ville vært foruten.  Gamle melkeflasker, noen få kopper med og uten hank, en såpeskål og en gedigen kaffekjele. Alt ligger på enkle smale hyller, eller hengt på rustne kroker og spikere på vegg og i tak. Falma tegninger og krøllete avisutklipp er festet med tegnestifter. Fangstredskaper, ski og staver som fungerte som Luddens ”livsforsikring” er plassert langs den ene veggen. De har ligget ubrukte siden han gikk ut døra for siste gang, det var på midten av forrige århundre. Vinduskarmen er sprukket og stygg, men utsikten er like praktfull som fra en hvilken som helst moderne turisthytte. Haspen er intakt, men marinert i rust. 

For et liv han må ha levd. Han eide knapt det han måtte ha for å overleve. Han valgte å leve i villmarka med de konsekvenser det innebar på godt og vondt. Et modig valg, men på mange måter et rikt liv som var totalt fritt for materielle verdier.

  • Luddenhytta ligger på Kuåsen, du kjører til høyre ved det store brune Kuåsen-skiltet når du kommer fra Storåsen, og følger skilting derfra til Luddenhytta. Hytta ligger ca. en kilometer fra hovedveien.
  • Luddenhytta ble bygget i 1870-årene av Simen Olestadengen, og sønnen Ludden bodde i hytta fra 1915 til han døde i 1955
  • Luddenhytta regnes som den eldste hytta på Sjusjøen
  • Luddenhytta er åpen for besøkende, den står ulåst sommer og vinter
  • Brøttum Historielag vedlikeholder hytta i dag

Tekst og foto:
Åse Kari Gravråk

Kilder: Brøttum Historielag

Turtips: Luddenhytta og Gjesbuåsen

X