En av fordelene ved å ha hytte eller legge ferien til Sjusjøen er at du har et vell av aktiviteter og tilbud i regionen. Et av tilbudene på Lillehammer er velkjente Maihaugen. Et av landets aller fineste friluftsmuseer byr på lærerike opplevelser for hele familien i vakre omgivelser.

Sommeren på Maihaugen er helt spesiell. Dyrene går ute og beiter i setergrenda, og i mange av husene er det full aktivitet – etter den tiden husene er fra. På setra kinnes det smør, mens det i 80-tallshuset tygges rosa tyggis, lyttes til Aha og snakkes om den fantastiske vannsenga som har kommet i hus. Bare for å nevne et par eksempler.

Først og fremst venter det gode opplevelser for hele familien på Maihaugen. Her kan du senke skuldrene, nyte de idylliske omgivelsene, og leve deg inn i livet før i tida. Gjennom hele sommeren kan du oppleve populære vandreteatre for både voksne og barn hver dag. Du kan gå inn i hjem fra ulike tider og oppleve alt fra gårdslivet på 1890-tallet til eneboliger fra 1900-tallet i Boligfeltet.

Årets nyhet: Hyttegrenda

Under mottoet «Fra seterliv til hytteliv – den norske hyttedrømmen» viser Maihaugen hvordan den norske hyttedrømmen har utviklet seg over tid. Dette forteller også noe om fritid og friluftsliv i det moderne Norge. Mens seterlivet i all hovedsak handlet om sommer, lokker hytta folk til fjells både sommer og vinter.

Da setergrenda ble etablert på Maihaugen i 1937 begrunnet museets grunnlegger Anders Sandvig det med gudbrandsdølenes nære tilknytning til fjellet. Mye har skjedd med levemåten vår siden setergrenda åpnet i den øverste delen av friluftsmuseet. Hyttegrenda blir et tillegg til, og en forlengelse av, setergrenda, og her finner du hytter fra tidligere tider og fram til den nyoppførte hytta Vy fra Leve Hytter som ble oppført i 2018. Og selv om det er en moderne hytte, er den inspirert av de historiske bygningene på Maihaugen. Den har tradisjonelt torvtak og fasaden minner om svalgangen på årestua rett nedenfor Garmo stavkirke.

Maihaugen har fått sin hyttedrøm – som trinn for trinn kan gå i oppfyllelse. Her får hytter fra forskjellige tider plass i en liten hyttegrend. Noen vil være tidsvitner ved å stå urørte med gjenstander fra sin tid, andre kan innredes og tåle bruk, slik at museet kan formidle hyttelivet på en aktiv måte.

OL-museet

I forkant av Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, ble Norges Olympiske Museum flyttet til Maihaugen. Ta deg tid til å gjenoppleve store idrettsprestasjoner, lær mer om den Olympiske bevegelsen og se på OL i et historisk perspektiv. Dette museet er interessant for flere generasjoner av idrettsinteressert og historisk interesserte gjester.

Omfattende sommerprogram

Maihaugen kan besøkes flere ganger i løpet av sesongen. Barna elsker å møte dyra som er på beite rundt i friluftsmuseet. Det er et omfattende program gjennom hele sommeren, og det er flere fine spisesteder på Maihaugen. Et besøk i museumsbutikken kan gi ideer til unike gaver til deg selv eller til andre.

Gå inn på www.maihaugen.no og kikk nærmere på sommerprogrammet der.

Tekst: Anders Lindstad
Bilde: Ian Brodie/Esben Haakenstad