De viktigste treningssamlingene

Markus Cramer er en av de meste meritterte langrennstrenerne i verden. Nå trener han det italienske landslaget – og planen for å lykkes i neste VM og OL innebærer flere treningssamlinger på Sjusjøen.

Markus Cramer er en av de meste meritterte langrennstrenerne i verden. Nå trener han det italienske landslaget – og planen for å lykkes i neste VM og OL innebærer flere treningssamlinger på Sjusjøen.

Cramer, som opprinnelig er fra Tyskland, har lang trenererfaring og har trent både Tyskland, Sveits og Russland før han startet som landslagstrener for Italia i 2022. Kjente skinavn som Dario Cologna og Sergej Ustjugov er bare to av verdensenerne han har trent. Nå er han blant annet trener for Federico Pellegrino.

Med sin lange trenerkarriere har Cramer besøkt mange av de mest kjente langrennsdestinasjonene i verden. Han vender stadig tilbake til Sjusjøen med sine lag – både sommer og vinter. 

  • Ja, jeg har vært på Sjusjøen med alle de fire landslagene jeg har vært trener for. Det er et veldig fint treningsområde både sommer og vinter. Alle vet at det er snøsikkert med et bra løypenett, men det er også veldig fint område for sommertrening, forklarer Cramer.

Det høres kanskje litt rart ut å dra på sommersamling i Norge når du er trener for det italienske landslaget. Vi vet jo at Italia byr på utrolig mye fin natur. 

Forklaringen ligger blant annet i at Sjusjøen og området rundt byr på varierte stier og fjellveger. Her kan utøverne trene lange økter med litt lavere intensitet. I Italia er et brattere fjell – og det er ikke så egnet til lange løpeturer med lavere intensitet. På Sjusjøen kan du løpe lenge i ganske flatt terreng om du ønsker. Men du finner også de bakkene du trenger for hardere økter. 

Dessuten er Sjusjøgjester bortskjemt med fine muligheter for å gå på rulleski. I mange tilfeller kan man ta på seg rulleskiene like ved hytta eller hotellet, og gå på veien. Bilister tar mer hensyn til rulleskiløpere i Norge enn i Italia, i følge Cramer, og legger til at at løperne er imponert over de gode treningsmulighetene sommerstid.

I tillegg byr både Natrudstilen og Birkebeinern skistadion på egne rulleskiløyper, så da kan man få god variasjon i løypenettet for rulleski. Ikke minst er gode muligheter for å trene styrke på treningssenter på Sjusjøen. Dermed er dette et favorittsted også for sommertrening.

VM-forberedelser til vinteren

Selv om sommeren er viktig for å få et godt treningsgrunnlag, er det naturligvis vintertreningen som er viktigst for langrennsløpere. Snø, gode og varierte løyper og stabilt vintervær er nødvendig når man gjør de siste forberedelser før et stort mesterskap. 

Det neste store er VM i Trondheim som arrangeres fra 26. februar til 9. mars i 2025. Det er lenge siden Cramer bestemte seg for at lagets treningssamling før mesterskapet skulle legges til Sjusjøen. 

Det har vært en suksessoppskrift tidligere. I 2017 ble den gruppen av russiske løpere som Cramer trente hentet og transportert fra Falun til Sjusjøen. Her ble de siste forberedelsene før VM i Lahti gjennomført. Det bar frukter; Sergej Ustjugov tok to gullmedaljer og tre sølvmedaljer, og ble med det «VM-konge». Så gjenstår det å se om det blir samme suksess i Trondheim for det italienske laget. De som er gamle nok til å huske en viss OL-stafett på norsk jord, vet i hvert fall at italienske langrennsløpere har hentet gullmedaljer før… 

De fleste idrettsinteresserte vet at de siste forberedelsene før mesterskapet er viktig. Men hva er det som gjør Sjusjøen egnet rett før mesterskap?

  • Vi vet at vi får de beste forholdene med godt preparerte løyper. I tillegg er det både lette løyper for langturer og turer med lav intensitet og gode konkurranseløyper. Konkurranseløyper er viktig for å kunne gjennomføre noen harde intervalløkter, forteller Cramer.
  • Og en annen viktig ting: Dersom vi trenger noe spesielt, så der det bare en telefon til Visit Sjusjøen eller noen av de andre så blir det fikset. Det er fantastisk; Sjusjøen gjør alltid noe spesielt for de besøkende lagene.

Det italienske laget vil være der i ca 10 dager. Trolig vil flere lag velge samme løsning før mesterskapet i Trondheim. Dermed kan det bli mange medaljer til «Sjusjøløpere» fra mange land.

  • Sjusjøen er en av de beste stedene vi kan ha treningssamlinger. Allerede på samlingen vår i juli 2023 bestemte vi oss for at precamp før VM i Trondheim må bli på Sjusjøen. Før det planlegger vi med en sommersamling og en samling i januar, forteller Cramer.

Med et Olympiske Leker på hjemmebane i 2026 er det ikke bare VM i Trondheim som er et viktig mål. Det er viktig å ha utøvere og lag som presterer på hjemmebane. Og Italia blir å regne med, håper Cramer:

  • Flere unge løpere er på vei opp, og det er ikke lengre bare Pellegrino som kan hevde seg i toppen. Vårt hovedmål nå er å gjøre det bra på teamsprint og stafett. Vi er på vei og har gjort det godt på stafett.

Stor satsning inn mot eget OL betyr flere lange treningssamlinger på Sjusjøen. Og neste gang du hører italiensk i butikken eller når du blir passert i skiløypa: Kanskje er det en potensielle medaljevinner i VM eller OL du nettopp møtte… 

Har du eller ditt lag lyst til å dra på treningssamling på Sjusjøen?

Se våre muligheter her:


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram